Pagina's

woensdag 9 januari 2013

Verwerkingsopdracht Romantiek: Klassieke Muziek





Barok: 

Antonio Vivaldi, Le Quattro Stagioni



  'Le Quattro Stagioni', in het Nederlands 'de Vier Jaargetijden', is een van de bekendste muziekstukken uit de Barok ter wereld. In 1725 werden de stukken door Antonio Vivaldi gepubliceerd. Elk van de vier delen is genaamd naar een seizoen en in de bijbehorende muziek zijn dan ook kenmerken uit deze seizoenen op te merken, van algemene, duidelijkere hoofdgedachten, tot aan details als het blaffen van een hond en onweer in de verte. 
  Elk deel begint met een snel en opgewekt gedeelte (Allegro), gevolgd door een langzamer deel (Andante) en sluit af met wederom allegrogedeelte. De composite staat bekend om zijn vernieuwende melodieëen en harmonieën.



Klassiek:

Ludwig von Beethoven, Ode an die Freude





  Ode an die Freude, Ode to Joy, of Ode aan de Vreugde is een van de geroemdste werken van Ludwig von Beethoven en bekend over de hele wereld. Het omvat enkele van de laatste fragmenten uit de koorfinale van de Negende Symfonie, die voor het eerst werd uitgevoerd in Mei 1824 in Wenen, toen Beethoven al volledig doof was. 
  Bij het Ode an die Freude-gedeelte van deze symfonie wordt ook gezongen. De tekst hierop zijn enkele regels van het gelijknamige gedicht van Friedrich von Schiller. 
  De Raad van Europa koos het stuk in 1972 als volkslied van de Europese Unie. Het vertolkt "zonder woorden, in de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit waarvoor Europa staat." Mede dankzij deze actie verwierf het stuk nog meer bekendheid en aanzien, wat leidde (en nog steeds) tot veel openbare opvoeringen door heel Europa. Ook werd het een schoolvoorbeeld voor acties als in het filmpje, dat ik hier graag wil laten zien om de impact op de Europese samenleving voor eventjes te laten doordringen.



Romantiek: 

Claude Debussy, Claire de Lune



  Claire de Lune is het derde van vier delen uit de Suite Bergamasque van Claude Debussy. De Suite ontleent zijn titel aan het gedícht Claire de Lune van Paul Verlaine en werd gepubliceerd in 1905, hoewel Debussy er waarschijnlijk al ruim voor de eeuwwisseling mee klaar was. Het stuk is geschreven voor piano. 
  Claire de Lune is ongetwijfeld wel het mooiste gedeelte van de Suite. "De sublieme melodie klinkt als rivieren van dansende noten in een kleurrijke harmonie." Wie zou ik zijn als ik als liefdevol (amateur)pianist in een verslag als dit niet een prachtig pianostuk zou plaatsen? Want hoewel iedereen het al zó vaak heeft gehoord en het bijna een cliché genoemd kan worden, is het een van de allermooiste romantische, impressionistische pianowerken ooit geschreven en mag het hier zeker niet ontbreken.

Geen opmerkingen: